Maakproces
Het is tijd dat ik je laat zien hoe mijn producten worden gemaakt.
Kom ik geef je een tour!
De filmpjes duren minder dan een minuut!
Zo komen de mokken binnen
Als zachte klei in verpakkingen van 10 kilo. Deze klei is van Georg&Schneider. Een Duits bedrijf dat een plastische klei samenstelt, klaar voor gebruik.

Ik meng deze klei met alle restjes klei in het atelier.
en kneed kleine bolletjes van 400, 500 en 600 gram.
Dan draai ik een de body
van een mok op een draaischijf. Dat ziet er simpel en snel uit. Maar hier heb ik 8 jaar voor geoefend voor ik het werk goed genoeg vond voor jou.
Na het draaien droogt de mok 1 a 2 dagen.
Dan is de klei leerhard. Regelmatig loop ik op vrije dagen mijn atelier binnen om dit te checken. Als de consistentie goed is, maak ik de onderkant van het kopje mooi. Er komt een (verborgen) standring onder.
Tijd voor een oor
Deze moeten ook leerhard zijn en maak ik voordat ik ga afdraaien. Na het afdraaien zijn ze vaak wel goed om vast te lijmen aan de body.
Zit alles vast? Dan maak ik alle mokken stuk voor stuk netjes met een sponsje en kunnen de mokken drogen.
Tetris
Voor de eerste stook, rond de 1000 graden, moet de klei zo droog mogelijk zijn.
Stel er zit ergens een luchtbel in de klei en het werk is te nat, dan verdampt het vocht in de klei en vormt er stoom. Die stoom verzamelt zich in de luchtbel, maar kan dan niet snel genoeg weg. Het is een tikkende tijdbom en kan zorgen voor een ontploffing waardoor het werk stuk kan gaan. Ze gaan er dus super droog in.
Het stoken wordt zo veel mogelijk gedaan op zonne-energie.
Glazuren
Als ze biscuit gebakken zijn, is de scherf een stuk steviger. De scherf is dan nog wel poreus: het neemt veel water op. Ideaal om te glazuren. Glazuur bestaat namelijk uit grondstoffen + water. Ik dip de werkstukken in een grote emmer. De scherf zuigt het water in zich op en alle grondstoffen blijven als een dun laagje poeder op de scherf achter.
Transformatie
Dit dunne laagje poeder verandert door hitte in de oven in een laagje glas. Die glazuur stook wordt gedaan op 1300 graden en daarmee smelt de klei ook samen. Het vormt zelfs steen: Mulliet. Mulliet is vuurvast en daarmee is mijn werk vaatwasser-, magnetron- en ovenbestendig.
Na het stoken check ik al mijn werk
en polijst ik de ongeglazuurde delen nog. Zodat ze fijn in de hand liggen wanneer jij geniet van je koffie of thee.